29 Apr 2007

7. ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Θέμα e-mail:
Ερωτήσεις ενός εκπαιδευτικού ΠΕ16.01 Μουσικής



Κείμενο e-mail:

Αξιότιμε κύριε Βουλευτά,

Σας απευθύνω αυτήν την επιστολή με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού ΠΕ16.01, αποφοίτου Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Όπως γνωρίζετε, με την κατάργηση της επετηρίδας (Ν. 2525/1997) οι εκπαιδευτικοί διορίζονται μετά απο επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Ο πρώτος διαγωνισμός για τις περισσότερες ειδικότητες ΠΕ έλαβε χώρα ήδη το 1998. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί ΠΕ16 Μουσικής χρειάστηκε να περιμένουμε τρία χρόνια για τη διενέργεια διαγωνισμού. Δεδομένου ότι οι προσλήψεις των επιτυχόντων πραγματοποιήθηκαν το 2003, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ16 Μουσικής επί μία πενταετία δεν είχαν κανενός είδους πρόσβαση σε μόνιμο διορισμό. Ενώ, όμως, ο ίδιος Νόμος υποχρεώνει το Κράτος να διενεργεί διαγωνισμό ανά δύο έτη, από το 2001 και εξής δεν έχει πραγματοποιηθεί διαγωνισμός Α.Σ.Ε.Π. για την ειδικότητα ΠΕ16 Μουσικής. Το γεγονός του εξαετούς πλέον αποκλεισμού των εκπαιδευτικών ΠΕ16 από το δημόσιο σχολείο δεν αναιρείται από τον αποσπασματικό διορισμό περίπου 300 αποφοίτων Τμημάτων Μουσικών Σπουδών με προϋπηρεσία, τον Αύγουστο του 2004. Οι εκατοντάδες εκπαιδευτικών ΠΕ16 που αποφοίτησαν μετά το 2001 αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β' κατηγορίας.

Σα να μην έφτανε αυτό, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος διορίστηκαν πέρα από κάθε έννοια δικαίου και λογικής περίπου 300 συμβασιούχοι και τρίτεκνοι καθηγητές μουσικής χωρίς αναγνωρισμένους τίτλους τριτοβάθμιων σπουδών. Στην περίπτωση αυτή το ΥπΕΠΘ επέλεξε να συντηρήσει μια θλιβερή πρωτοτυπία: στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίζονται απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που υπάρχουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα άνεργοι.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν είμαι αντίθετος στο διορισμό συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αρκεί να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα και να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που δε συνέβη με τους διορισθέντες μουσικούς.
Για να μιλήσουμε απλά, το αντίστοιχο του διορισμού κατόχων ωδειακών τίτλων σήμερα είναι ο διορισμός κατόχων του λεγόμενου "lower" (Cambridge First Certificate Examination) ως καθηγητών αγγλικών ή ο διορισμός κατόχων του ECDL ως καθηγητών πληροφορικής.

Όντας ενήμερος σχετικά με τη δράση των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών ΠΕ16 και παρατηρώντας τη στάση κάθε εμπλεκόμενου φορέα διαπιστώνω με θλίψη ότι οι εκπαιδευτικοί ΠΕ16 δεν έχουμε στο πλευρό μας την κανένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Αντιλαμβάνομαι ότι θέση της παράταξής σας είναι η αποκατάσταση των ωρομισθίων εκπαιδευτικων. Ωστόσο η κοινή λογική και το συμφέρον της Παιδείας υπαγορεύουν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άνευ όρων.

Προκειμένου να ενημερωθείτε συνοπτικά αναφορικά με το ιστορικό των διορισμών εκπαιδευτικών μουσικής, μπορείτε να ανατρέξετε σε μία από τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις
http://www.musgradthes.gr/Sindikalistika%20-%20Theseis_Sillogon.pdf ή
http://www.musicologia.gr/data/files/2006_09_Theseis_Sillogon.pdf

Ως πολίτης, λοιπόν, σας ζητώ να μου αναπτύξετε τη θέση της παράταξής σας σχετικά με το ακόλουθα ερωτήματα:
1. Δεδομένης της αριθμητικής επάρκειας των αποφοίτων Πανεπιστημιακών Τμημάτων (αυτή τη στιγμή οι αδιόριστοι απόφοιτοι ξεπερνούν τους 800), πώς κρίνετε την επιμονή του ΥπΕΠΘ να διορίζει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατόχους ωδειακών τίτλων, χωρίς τριτοβάθμια μόρφωση και χωρίς την παραμικρή παιδαγωγική κατάρτιση;
2. Πώς αντιμετωπίζετε τον πρόσφατο αντισυνταγματικό χαρακτηρισμό των κατόχων ωδειακών τίτλων ως ΠΕ16 και ΤΕ16; (Η απόδοση αυτών των χαρακτηρισμών σε κατόχους ωδειακών τίτλων αναγνωρίζει επί της ουσίας ως Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τα χιλιάδες ιδιωτικά κερδοσκοπικά Ωδεία, κατά παράβαση του άρθρου 16 του ισχύοντος Συντάγματος.)

Αντιλαμβανόμενος το φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζετε, ελπίζω στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Μετά τιμής,



Στο πεδίο "To" ("Προς") βάλτε:
pasok@pasok.gr, mailbox@kke.gr, paideia@syn.gr, grammateia@syn.gr

Στο πεδίο "Cc" ("Κοινοποίηση") βάλτε:
gkalos@kalos.gr, spyrost@parliament.gr, marietta@otenet.gr, ypep8.info@googlemail.com